A látás fejlődése

Slightly red eye

Hogyan is fejlődik a látás? Elvégeztünk pár kutatást ezzel kapcsolatban, hogy segítsünk megértetni ennek folyamatát az új szülőkkel...

Az újszülöttek érzékelik a fényt, de a nagyfokú távollátásuk miatt csupán homályosan látnak.

Mit lát valójában a csecsemő?

A terhesség 30.hetében kialakul a kisbabák pupillareflexe, vagyis a szemhéjuk fényre záródik. Az újszülött szemének átmérője a felnőtt szem 66%-a.*

Az újszülöttek érzékelik a fényt, de a nagyfokú távollátásuk miatt csupán homályosan látnak.

Legjobban, a 20 és 40 cm távolságban lévő tárgyakat látják, éppen ennyi van az anya és a baba arca között szoptatáskor. Nem tudni, hogy ez pontosan miért alakult ki, de a legvalószínűbb magyarázat valószínűleg a szoptatásban rejlik.

A csecsemők először a látóterükben eltérő fényességű, kontrasztos tárgyakat, a fekete-fehér színeket képesek érzékelni, az élénk színű tárgyakra csak később figyelnek fel.

 

Színérzékelés

Habár a csecsemők színlátása lassan fejlődik ki, már 2-3 hónapos koruktól kezdve érzékelik az élénk színeket. Először a vörös, narancs, sárga és zöld színt, majd végül a lilát és a kéket is képesek látni.  Kezdetben könnyebben észlelik a sötét-világos kontrasztokat, ezért részesítik előnyben a lekerekített vonalakat az élesekkel szemben.

Arcok Felismerése

Az agy egy bizonyos területe felel az arcok felismeréséért, ez hozzájárul a szülő és a gyermek közötti kötődés kialakulásához. Három-négyhónapos kortól a baba már el tudja különíteni az ismerős arcokat az idegenekétől.

A legtöbb szülő találkozott már a baba keresztbe néző szemeivel! A távoli pontokra való fókuszálás képessége a gyermekeknél csak később alakul ki.  Az újszülöttek szemizmai  az idő múlásával erősödnek meg. Hathetes korukra a kisbabák már képesek arra, hogy felvegyék a szemkontaktust, 30-60 cm távolságra is képesek ellátni.  Négy hónapos korukra már meg kell szűnniük az rendezetlen szemmozgásoknak.

Mitől Homályos a Homályos

A Smith-Kettlewell Szemkutatási Intézet (San Francisco) és a Kaliforniai Állami Egyetem (Berkeley) a babák és totyogók látásának élességéről készített felmérést. Úgy találták, hogy a baba látásának az élessége 20 egy 120-as skálán. Ez annyit jelent, ha tudnának olvasni, a szemskálán eljutnának a nagy "E" betűig.

Térlátás

A térlátás kialakulása 6 hónapos kortól kezdődik el. Az agyban lévő sejtek felelnek a jobb és bal szemen keresztül érkező információk feldolgozásáért, és a térérzékelés fejlődéséért. A babának ehhez először képessé kell válnia arra, hogy mindkét szemével ugyanabba az irányba fókuszáljon.

Van okom aggódni?

Amennyiben bizonyosságot szeretne arról, hogy a baba érzékszervei rendben működnek-e, csinálhat maga is egy kis tesztet. Tartson egy kis fényforrást a kicsi látómezején kívül, kb. 30 cm-re az arcától. A baba a fény felé fog fordulni. Amiatt nem érdemes  aggódni, ha csak egy rövid időre keltjük fel a figyelmét, már egy pillantás is elég, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy látja a fényforrást. Négy-nyolchetes kortól szemük már követni fogja a mozgó fényt.

Ha a baba szemei gyakran állnak keresztbe, akkor ezt mindenképp említse meg  gyermekorvosának.

Ha aggódik az újszülött látása miatt, beszéljen minél hamarabb a gyerekorvosával vagy egy szemésszel. Korszerű eszközök segítségével  szükség esetén már az újszülötteket is alapos vizsgálat alá lehet vonni.  Minél hamarabb diagnosztizálnak egy adott problémát, annál hatékonyabban orvosolható.

Szintén keresse fel orvosát, amennyiben túlzott könnytermelődését tapasztalja gyermekénél. Ennek egyik kiváltó oka lehet a  könnycsatornák elzáródása. További információkért kattintson ide!

 

*Gyermekszemészet és Strabismus. A Magyar Gyermekszemészek és Strabológusok Társasága, 2005

SHARE: