Hogyan hat az allergia a szemünkre?

Slightly red eye

A különböző allergiatípusok eltérő módon befolyásolhatják a szemet. Viszkető, vörös vagy könnyező szem kialakulásához vezethetnek, ezenkívül járhatnak más, komoly szövődményekkel is.

Az allergia gyakori jelenség, minden ötödik ember allergiás Magyarországon*. A leggyakoribb allergének közé tartoznak a pollenek, a poratka, a darázs- és méhcsípés, a penész, a háziállatok és azok szőre, valamint a háztartási vegyszerek.

Bizonyos ételek, gyógyszerek és fémek is kiválthatnak allergiás reakciót az erre érzékeny egyéneknél.

A tünetek egyénenként változó módon jelennek meg. Vannak, akiknél inkább köhögés, zihálás vagy a torkot érintő egyéb panaszok lépnek fel, míg mások a szemet érintő tünetektől és az ezekből adódó további komplikációktól szenvednek.

Szemallergia

A szemallergia a szem felszínén jelentkező immunreakció, melyet allergiás kötőhártya-gyulladásnak is neveznek. Az ilyen reakciók során az allergénnel (például pollennel) érintkező felületen hisztamin szabadul fel, ami miatt a szem vörössé válik, könnyezni vagy viszketni kezd. Legtöbbször ezek az allergének a levegőben szállnak, de előfordul, hogy a szem érintésével juttatjuk azokat a szembe.

A főbb panaszokra már korábban kitértünk, de ezenkívül más tünetek is előfordulhatnak:

  • kötőhártya rózsaszínű vagy vöröses belövelltsége
  • szemhéj duzzanat

Ön is tapasztalja a fenti tünetek valamelyikét? Vajon mire lehet allergiás? A panaszok hátterében előfordulhat, szénanátha,  poratka, penész vagy állatszőr is. Egyes allergiatípusok szezonálisak, és vannak olyanok, amelyek egész évben kellemetlenséget okoznak.

Segít, ha ismerjük az allergia okát, hogy a tüneteket kezelhessük, de vannak olyanok, akik még nem is tudják, hogy panaszaikat az allergia okozza. Ilyen esetekben tanácsos a házorvoshoz vagy a gyógyszerészhez fordulni.

Mit tehet Ön az allergiás tüneteinek enyhítése érdekében?

Szerencsére sok mindent tehet, hogy mérsékelje, vagy akár megszüntesse az allergiás tüneteket. Használhat szemcseppeket, amelyeket közvetlenül a szemen alkalmazva eltávolítható az irritációt okozó allergén.

Nyáron a napszemüvegek az UV-védelmen kívül más célt is szolgálhatnak, megakadályozhatják a levegőben szálló allergének szembe kerülését és csökkenthetik a napsütés okozta irritációt is.

*http://www.tegyaparlagfuellen.hu/index.php?Cikk=405

SHARE: