Száraz szem

Slightly red eye

Mi is ez?

Minden egyes pislogás a szemünkben folyamatosan termelődő könnyet egyenletesen eloszlatja a szem felszínén, biztosítva ezáltal a szemgolyó felszínének nedvesen tartását, ezáltal megakadályozván a száraz szem kialakulását. A szemszárazság a könnyhiány vagy a fokozott könnyvesztés  következtében kialakuló könnyfilm károsodás.

Mik a fő okok?

 • Okozhatja kontaktlencse viselése - A kontaktlencse viselők gyakran szenvedhetnek a száraz szem tüneteitől.
 • A központi fűtésnek vagy a légkondicionálásnak is szerepe lehet a szem kiszáradásában. 
 • Kiváltója lehet az is, ha nem pislog eleget. Az ember átlagosan körülbelül 22-szer pislant. Azonban a számítógép vagy a TV képernyőjét huzamosabb ideig nézve ez a szám lecsökkenhet hétre is!  Ennek eredményeként kevesebb könny jut a szem felszínére és károsodhat a könnyfilm rétege, mely száraz szem kialakulásához vezethet.
 • Idősebb korosztály - A kor előrehaladtával egyre kevesebb könny termelődik szemünkben ezért az idősebbeknél gyakoribb a szemszárazság kialakulása. Továbbá nőknél okozói lehetnek a menopauza alatti hormonális változások is.
 • Bizonyos gyógyszerek szedése is okozója  lehet a száraz szem betegség kialakulásának valamint súlyosbíthatja a már  fennálló tüneteket (pl.  béta-receptor blokkolók, fogamzásgátlók, antihisztaminok).

Mik a tünetek?

Szemeit száraznak, irritáltnak és kellemetlennek érzi. Pislogáskor égő, szemcsés érzést tapasztal, ellenben a száraz szem szindrómához nem társul komoly fájdalom.

Mit tehet ellene?

Optrex ActiMist™ 2in1 Szemspray Száraz és Irritált Szemre* - Egyszerűen fújjon a spray-vel a csukott szemhéjára, és enyhítse a száraz és irritált szemének tüneteit.  Ha körülményesnek találja a szemcseppek, kenőcsök, tisztítók használatát, akkor Önnek ez az ideális  választás.

Top Tippek

 • Ajánlott a bőséges folyadék fogyasztás, mert a megfelelő hidratáltság nélkülözhetetlen a szervezetünk, a szervek egészséges működéséhez, beleértve a szemeket is.
 • Ha számítógép előtt dolgozik, ne feledkezzen meg a rendszeres szünetekről, és pislogjon minél gyakrabban
 • Ha csak lehetséges, vegye kicsit lejjebb a fűtést vagy a légkondit, hogy elkerülje a szemei kiszáradását.
 • Tartsa jól szellőzve a munkahelyét. Ha ez gondot okoz, tartson a közelben egy lavor vizet (lehetőleg egy működő radiátor mellett), hogy növekedjen a helység páratartalma..
 • Ha kontaktlencsét visel, Önnek ajánljuk az Optrex ActiMist™ 2in1 Szemsprayt Száraz és Irritált Szemre*. Használata akkor is ajánlott, ha a kontaktlencse viselése nem okoz kellemetlen érzést.
 • Szemek meleg borogatásával (pl. mártsunk egy ruhát melegvízbe) elősegítheti a fokozott könnytermelést.

Többet akar tudni?

Tudjon meg többet az Optrex ActiMist™ 2in1 Szemspray-ről Száraz és Irritált Szemre*

SHARE: